oldaltérkép | belépés | regisztráció | jelszó emlékeztető | hírlevél

Hűtőközeg forgalmi jelentés

(Mi a teendő...)

 


A jelentés indítása


A hűtőközeg forgalmi jelentést csak a HLH-I, HLH-II, MAC-I, MAC-II, NK és VE képesítésű cégeknek kell beküldeniük.

A hűtőközeg jelentéshez először be kell lépni (cégesen), majd az alapadatok keretben található azonos nevű menüpontra kattintva jelenik meg a jelentési forma.

Adatok beírása, a jelentés beküldése

A jelentést hűtőközegenként kell megtenni. Ehhez a jelentési forma tetején található legördülőből ki kell választani a megfelelő hűtőközeget, és a hozzáad gombbal megjelenik a jelentési forma. Amennyiben nem talál megfelelő hűtőközeget, kérem jelezze felénk. Több hűtőközeg esetén újra (és újra) ki kell választani a megfelelő hűtőközeget, ez esetben tetszőlegesen választhat, melyik hűtőközeghez ír adatot. A választás a megfelelő fülre kattintással történhet. Amennyiben tévesen választott hűtőközeget, a fül jobb sarkában található „x”-szel törölheti az adott hűtőközeghez tartozó formát. Ez esetben az adott hűtőközeghez tartozó adatok törlődnek. A Magyarországra vonatkozó adatok beírási felülete automatikusan megjelenik. Amennyiben mind a beszerzés, mind az értékesítés vagy felhasználás más országban is megtörtént, kérjük bővítse a beírási felületet a megfelelő ország legördülőből történő kiválasztásával, és a hozzáad gombbal. Téves kiválasztás esetén az ország is törölhető az ország neve melletti „x”-re kattintva. Ez esetben az addig beírt adatok elvesznek. Az adatok a beírás pillanatában rögzülnek, így ha az adatrögzítést másnap (újra belépve) folytatja, akkor az előzőleg beírt adatok megjelennek.
Amikor befejezte az adatok beírását, a forma tetején található „A jelentés beküldése” gombra kattintva küldheti be jelentését. A jelentés határidejéig (2011. március 31.) az adatokat módosíthatja is a jelentés beküldése után megjelenő, „Adatok helyesbítése” gombra kattintva. Ez a lehetőség a határidő után addig marad meg, amíg a jelentés adatainak feldolgozását meg nem kezdjük. Ennek pontosabb időpontjáról értesítést küldünk az érintett cégeknek, de kérjük azért ne halasszák a határidő utánra a jelentést.

Automatikus szűrések

A jelentési forma CFC és HCFC esetén a rendelkezéseknek megfelelő szűrést biztosítja. Nevezetesen:

1., CFC sem új, sem regenerált formában sem rátöltésre sem áttelepítésre nem használható (a CFC-t tartalmazó hűtőkörök csak addig üzemeltethetők, amíg elegendő töltet maradt bennük, rátölteni tilos). Az esetleg meglévő raktárkészletet ártalmatlanítással fel kell számolni.

2., 2009. január 1-től csak regenerált HCFC-k forgalmazhatók és használhatók fel, gyári újak vétele és alkalmazása tilos. A reciklált (visszanyert) HCFC-k nem forgalmazhatók, csak utántöltésre használhatók fel, új telepítés esetén nem alkalmazhatók feltöltésre. Ezek az információk a hűtőközeg fül alatt szövegesen is megjelennek. Vigyázat, CFC és HCFC esetén az Unión kívüli felhasználás jelenthető, de ne feledjék, hogy az export csak Brüsszeli engedéllyel történhet(ett)! Ugyanígy szűrés működik a tevékenységi területre nézve is, pl. HLH-I képesítésű cég nem tud járműklímás területet megnevezni a felhasználás során.

Adathibák jelzése

A tábázat utolsó sorában megjelenő „Technológiai veszteség” adatot a rendszer úgy képzi, hogy — hűtőközegenként — a nyitókészlethez hozzáadja az összes beszerzést (forrás, azaz hűtőközeg készlet növekedés), majd levonja belőle a felhasználást, értékesítést és zárókészletet (nyelő, azaz hűtőközeg készlet fogyás). Ennek forrása a felhasználás során szükségszerűen megjelenő technológiai és egyéb veszteség. Ez az érték értelemszerűen nem lehet negatív, ha mégis negatív eredmény jelenik meg, a rendszer figyelmeztetést ír ki.

Ugyanígy figyeli a rendszer azt is, hogy hűtőközeg fajtánként a forrás (nyitókészlet + beszerzés) nem lehet kevesebb, mint a nyelés (értékesítés + zárókészlet), és nem megfelelő adatok esetén ez esetben is figyelmeztetést küld. Tekintettel arra, hogy a felhasználás során nem kell rögzíteni a hűtőközeg fajtát, ez az ellenőrzés nem  tudja figyelembe venni a felhasználást, ezért csak akkor jelez adathibát, ha a felhasználástól függetlenül is meghaladja a nyelő a forrást.

A közzétett nyilvántartó táblázat és a jelentés adatainak összhangja.

A korábban az OMKT által közzétett hűtőközeg nyilvántartás minták nem tették lehetővé néhány, a jelentésben kért részletezés nyilvántartását. Ilyenek:
Kérjük, ha egyéb forrásból nem áll rendelkezésükre részletezett adat, akkor becsléssel adják meg a kért részletezést.